Pataleipä
torstaina, tammikuuta 21, 2016
Pataleipä oli jossain vaiheessa melkoinen someilmiö. Enkä yhtään ihmettele, sillä se on varmaan leipomossa vierailun jälkeen vaivattomin tapa saada aamulla tuoretta leipää. Tämä on sämpyläruutujen rinnalla meidän talouden suosituin leipä. Ihanan rapea kuori ja pehmeä sisus.
Tämä resepti on mun makuun erityisesti myös siksi, että taikinaan joutuu koskemaan niin vähän. Mä en todellakaan ole mikään "vaivaan pullataikinan käsin"-tyyppi, en voi sietää sitä kun taikina tarttuu sormiin ja menee kynsien alle, hrrrr....
Rautapata toimii tässä parhaiten, mutta jokin muukin kannellinen uuninkestävä astia sopii, esim. kattila.
Pataleipä
herneen kokoinen nokare hiivaa
4dl vettä
1,5tl suolaa
7dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon suola. Yhdistä jauhot ja vesi ja sekoita vain sen verran, että menee sekaisin. Taikina jää löysäksi, vähän niin kuin paksu kaurapuuro. Anna kohota liinan alla 10-12h (itse teen yleensä taikinan illalla ja paistan aamulla).
Kun taikina on kohonnut, muotoile siitä jauhojen avulla kohotusastiassa pallo, mutta varo vaivaamasta. Taikina jää edelleen löysäksi. Anna kohota liinan alla vielä 30. Laita tällä välin uuni lämpenemään 225C ja laita pata (tai mitä astiaa käytätkään) kansineen uuniin.
Kaada taikina kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista 30 minuuttia. Poista tämän jälkeen kansi ja paista vielä 15 minuuttia. Kippaa valmis leipä pois padasta ja nauti!
No knead bread was quite the phenomenon in social media at some point. I don't wonder why, this is probably the simplest way to enjoy fresh bread in the morning (if you don't count visiting the local bakery). This is one of the most popular recipes in our kitchen when it comes to making bread. It's perfectly crusty from the outside and fluffy from the inside.
One thing I like about this recipe is that you barely need to touch the dough. I'm not a dough touching type of person, I hate when it sticks to your fingers and gets under your fingernails, ugh...
A cast iron pot works best with this bread, but you can use pretty much any oven proof dish with a lid.
No knead bread
tiny (size of a pea) piece of fresh yeast
4dl water
1,5tsp salt
7dl flour
Dissolve yeast and salt in lukewarm water. Add the water to flour and beat just until mixed. Do not over-work the dough, it's supposed to be loose, like thick oatmeal. Let the dough rise under a cloth for 10-12 hours (I usually make the dough in the evening and bake the bread in the morning).
After the dough has risen, form the dough into a ball using flour. Do not knead, the dough is still supposed to be loose. Let it rise for 30 more minutes. In the meantime preheat the oven 225C (437F) and place your cast iron pot (and lid) in the oven.
Pour the dough into the hot pot, put on the lid and bake for 30 minutes. Then remove the lid and bake for 15 more minutes. Tip the bread out of the pot and enjoy!
Tämä resepti on mun makuun erityisesti myös siksi, että taikinaan joutuu koskemaan niin vähän. Mä en todellakaan ole mikään "vaivaan pullataikinan käsin"-tyyppi, en voi sietää sitä kun taikina tarttuu sormiin ja menee kynsien alle, hrrrr....
Rautapata toimii tässä parhaiten, mutta jokin muukin kannellinen uuninkestävä astia sopii, esim. kattila.
Pataleipä
herneen kokoinen nokare hiivaa
4dl vettä
1,5tl suolaa
7dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon suola. Yhdistä jauhot ja vesi ja sekoita vain sen verran, että menee sekaisin. Taikina jää löysäksi, vähän niin kuin paksu kaurapuuro. Anna kohota liinan alla 10-12h (itse teen yleensä taikinan illalla ja paistan aamulla).
Kun taikina on kohonnut, muotoile siitä jauhojen avulla kohotusastiassa pallo, mutta varo vaivaamasta. Taikina jää edelleen löysäksi. Anna kohota liinan alla vielä 30. Laita tällä välin uuni lämpenemään 225C ja laita pata (tai mitä astiaa käytätkään) kansineen uuniin.
Kaada taikina kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista 30 minuuttia. Poista tämän jälkeen kansi ja paista vielä 15 minuuttia. Kippaa valmis leipä pois padasta ja nauti!
No knead bread was quite the phenomenon in social media at some point. I don't wonder why, this is probably the simplest way to enjoy fresh bread in the morning (if you don't count visiting the local bakery). This is one of the most popular recipes in our kitchen when it comes to making bread. It's perfectly crusty from the outside and fluffy from the inside.
One thing I like about this recipe is that you barely need to touch the dough. I'm not a dough touching type of person, I hate when it sticks to your fingers and gets under your fingernails, ugh...
A cast iron pot works best with this bread, but you can use pretty much any oven proof dish with a lid.
No knead bread
tiny (size of a pea) piece of fresh yeast
4dl water
1,5tsp salt
7dl flour
Dissolve yeast and salt in lukewarm water. Add the water to flour and beat just until mixed. Do not over-work the dough, it's supposed to be loose, like thick oatmeal. Let the dough rise under a cloth for 10-12 hours (I usually make the dough in the evening and bake the bread in the morning).
After the dough has risen, form the dough into a ball using flour. Do not knead, the dough is still supposed to be loose. Let it rise for 30 more minutes. In the meantime preheat the oven 225C (437F) and place your cast iron pot (and lid) in the oven.
Pour the dough into the hot pot, put on the lid and bake for 30 minutes. Then remove the lid and bake for 15 more minutes. Tip the bread out of the pot and enjoy!
0 kommenttia