Sipuli-luumupiirakka

perjantaina, elokuuta 19, 2016

En juuri koskaan uskaltaudu kokeilemaan mitään "outoa". Voin testata uutta brownie- tai cookie-reseptiä milloin vain, mutta harvemmin lähden testailemaan kovin villejä makuyhdistelmiä. Eilen postilaatikkoon ilmestyneessä Maku-lehdessä oli kuitenkin resepti, jota mun teki ihan kamalasti mieli testata. Sipuli-luumupiirakka. Sipuli ja luumu. Okei...

 

Tämä varmasti jakaa mielipiteitä, mutta mut se kyllä vakuutti niin hyvin, että uskaltauduin tarjoamaan sitä illanistujaisissa ja kyllä kaikki tarjottimelta illan aikana katosi. Teen tätä varmasti uudestaan! Eli jos haluaa testata vähän jotain erilaista suolaista piirakkaa, niin suosittelen lämpimästi.

.. Kuvia käsitellessäni huomasin, että toi mitä käytin on muuten oreganoa eikä timjamia:D Eli hyvin toimi oreganollakin, mutta ens kerralla pistän kyllä ihan ohjeen mukaan timjamia!

Sipuli-luumupiirakka (8-10 annosta)

TAIKINA
3,5dl spelttijauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
150g voita
0,5dl turkkilaista jogurttia

TÄYTE:
500g sipulia
2rkl voita
2rkl oliiviöljyä
400g luumuja
0,25dl juoksevaa hunajaa
1-2rkl tuoretta timjamia silputtuna
1tl suolaa
0,25tl mustapippuria myllystä
2dl kuohukermaa
2 munaa
150g vahvaa goudaa raastettuna

Valmista pohja. Yhdistä kuivat aineet ja nypi joukkoon voi murumaiseksi seokseksi. Lisää jogurtti ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna olla jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat täytteen.



Pilko sipuli ohuiksi lohkoiksi. Kuumenna pannulla voi ja öljy ja kuullota sipulit läpikuultaviksi. Huuhtele ja poista luumuista kivet. Kuutioi luumut ja lisää pannulle sipuleiden seuraksi. Kuullota hetki ja lisää hunaja. Hauduta kannen alla keskilämmöllä n. 10 minuuttia, kunnes sipulit ja luumut pehmenevät. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.





Painele taikina n. 25cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada taikinan päälle sipuli-luumutäyte. Sekoita keskenään munat, kerma ja n. 1/3 juustoraasteesta ja kaada täytteen päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteet.



Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, kunnes täyte hyytyy ja saa kauniin värin. Anna piirakan vetäytyä ennen tarjoilua. Voit myös valmistaa piirakan edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.



I usually never try out anything "weird". I can test a new brownie or cookie recipe anytime, but rarely do I make anything exotic or wild combinations. Yesterday I received the newest "Maku" food magazine and there was this one recipe that caught my eye and I just really wanted to try it out. An onion plum pie! Onion and plum. Okay... 

This one is sure to divide opinions but it definitely convinced me so I want to share it with you. I was so pleased with it I even had the courage to serve it in a get-together last night and there wasn't a single piece left at the end of the evening. So if you're in the mood for something different, I can sincerely recommend this one!

.. As I was editing the photos I noticed that I accidentally used oregano instead of thyme:D It was good with oregano as well, but next time thyme it is. 



Onion plum pie (8-10 servings)

CRUST:
3,5dl spelt flour
1tsp baking powder
0,5tsp salt
150g butter 
0,5dl Turkish yogurt

FILLING:
500g yellow onions
2tbsp butter
2tbsp olive oil
400g plums
0,25dl runny honey 
1-2tbsp fresh thyme chopped 
1tsp salt
0,25tsp freshly ground black pepper
2dl double cream
2 eggs
150g strong gouda grated

Prepare the crust. Combine the dry ingredients and cut in the butter until mixture resembles coarse crumbs. Stir in the Turkish yoghurt until mixture forms a ball. Wrap the dough ball in cling wrap and let it rest in the fridge while you prepare the filling. 

Cut the onions in thin slices. Heat the butter and olive oil on a pan and saute the onions until fragrant. Rinse the plums and remove the stones. Cube the plums and toss them into the pan with the onions. Saute for two minutes and add the honey. Let the onions and plums simmer at medium heat under a lid for about 10 minutes, until the onions and plums have softened. Season thyme, salt and pepper.



Roll out the dough onto a 25cm pie form and press it onto the bottom and sides of the dish. Spread the filling onto the crust. Mix together the eggs, double cream and 1/3 of the grated gouda and pour the mixture over the filling. Sprinkle with the remaining cheese. 








Bake the pie in 200C (392F) oven for approximately 30 minutes, until the filling has set and has a nice golden brown colour. Let the pie rest for a while before serving. You can also make this beforehand and let it wait in the fridge. 


You Might Also Like

0 kommenttia

Popular Posts

Like Me on Facebook

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *