Sunnuntaipata

keskiviikkona, elokuuta 17, 2016

Klassinen pataruoka, jota omassa lapsuudenkodissani on syöty niin kauan kuin muistan. Padan nimi tulee siitä, että Äiti laittoi usein ruoan uuniin ennen kuin lähdimme kirkkoon, ja kotiin tullessa täydellisen höyryävä ja herkullinen ateria odotti valmiina nälkäisiä kirkkolaisia.



Kirkossa käyminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä tämän ruoan onnistumiselle;) Pata on pitkään uunissa, joten se on mukava tehdä vaikka heti aamusta ja lounasaikaan ruoka onkin jo valmiina syötäväksi.

Sunnuntaipata (5-7 annosta)

800g porsaanlihasuikaleita
4 porkkanaa
8-10 keskikokoista perunaa
pala lanttua
2 sipulia
2prk (a 450g) Uncle Ben's Sweet & Sour kastiketta
5dl vettä
1 lihaliemikuutio

Ruskista possusuikaleet kevyesti pannulla ja kaada syvän (ja kannellisen) uunivuoan pohjalle. Paloittele porkkanat, perunat, lanttu ja sipulit kaikki suht isoiksi paloiksi ja lado vuokaan lihojen päälle.



Kuumenna pannulla vesi kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Kaada joukkoon Uncle Ben's kastikkeet ja anna kuumentua hetki. Kaada seos uunivuokaan. Nestettä pitäisi olla sen verran, että padan ainekset juuri peittyvät.

Laita padan päälle kansi ja paista 160-asteisessa uunissa 2 tuntia. Poista kansi ja paista vielä 1,5 tuntia. Huom. jos uunivuoka tulee ihan piripintaan täyteen, kannattaa uunin pohjalle laittaa uunipelti, jottei kiehuva neste valu uuniin ja jämähdä sinne.

Tarjoile puolukkahillon ja raejuuston kera. Pata säilyy hyvin ja vain paranee seuraavien päivien aikana!



My Mom has made this classic stew for as long as I can remember. It's called Sunday stew because Mom usually put it in the oven before we left to church on Sundays and when we returned there was this perfectly steaming and delicious lunch waiting for us hungry people. This was a very popular dish especially on fast Sundays because you could just dig in right when you got home from church!

Anyway, you don't need to go to church in order to make this dish;) It takes a long time in the oven, which is why it's handy to do in the morning and then by lunch time you'll have food ready. 

Sunday stew (5-7 servings)

800g pork fillet strips
4 carrots
8-10 medium size potatoes 
piece of rutabaga
2 onions
2 jars (a 450g) Uncle Ben's Sweet & Sour sauce
5dl beef stock

Cook the pork strips lightly on a pan and place in a deep oven safe pot (preferably with a lid). Cut the veggies in fairly large place and place over the pork. 

Bring the beef stock to boil and add the Sweet & Sour sauce. Pour the liquid into the pot. It should be just enough to cover all the ingredients. 



Put on the lid and cook in 160C (320F) oven for 2 hours. Remove the lid and cook for 1,5 hours more. If you're pot is really full it might be useful to place a baking tray at the bottom of the oven in case of leaks. 

Serve with lingonberry jam and cottage cheese. The stew gets even better as days go by!



You Might Also Like

0 kommenttia

Popular Posts

Like Me on Facebook

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *