MUNKKEJA!

torstaina, huhtikuuta 28, 2016

Vappu on aika turha juhla, mutta munkki kyllä maistuu! Meillä on siskon kanssa ollut perinteisesti sellainen työnjako, että hän hoitaa itse munkit ja minä kuorrutteet. Nyt päätin kuitenkin vähän kunnostautua, ja sitruunamunkit kuulosti niin hyvältä, että oli pakko testata. Ja ihan huippuhyviä näistä tulikin.



Vaikka kuorrutteet ihania onkin, ja useimmiten olen more is more-tyyppinen ihminen, niin munkki on parhaimmillaan ihan vaan sokeripäällysteisenä rinkulana. Sitruuna tuo tähän kuitenkin tervetulleen tvistin.

Sitruunamunkit (32 munkkia)

5dl kevytmaitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
2 munaa
1rkl kaardemummaa
2tl suolaa
2tl vaniljasokeria
2 luomusitruunan raastettu kuori
14-15dl vehnäjauhoja
150g pehmeää voita

PAISTAMISEEN
1-2l rypsiöljyä

PINNALLE
sokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, munat, kaardemumma, suola, vaniljasokeri ja sitruunankuori.

Lisää taikinaan jauhot vähitellen, samalla vaivaten. Vaivaa taikinaan lopuksi voisula. Alusta taikina kimmoisaksi niin, että se irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta. Kohota taikina liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.



Jaa taikina jauhotetulla alustalla paloiksi ja pyörittele pulliksi. Anna pullien kohota vielä hetkinen liinan alla.

Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala nousee pinnalle ja ruskistuu noin minuutissa. Liian kylmässä öljyssä taikinapala uppoaa ja liian kuuma öljy alkaa savuta.

Tee munkkeihin sormella reikä ja laske öljyyn muutama munkki kerrallaan. Paistoaika on munkkien koosta ja öljyn kuumuudesta riippuen 1-3 minuuttia per puoli.



Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.




May Day isn't my favourite holiday festival but I do love the doughnuts, which are the traditional treat on May Day in Finland. We've had quite the clear division of work with my sister; she handles the actual doughnuts and I make the frostings. But these lemon doughnuts sounded so delicious I just had to jump the gun. And they turned out perfect. 

Even though I love frostings and usually I'm definitely a more is more kind of person, I think doughnuts are best as they are, just covered in sugar. Lemon gives these a nice twist. 



Lemon doughnuts (32 doughnuts)

5dl milk
50g fresh yeast
2dl sugar
2 eggs
1tbsp cardamom
2tsp salt
2tsp vanilla sugar
zest of two organic lemons
14-15dl flour
150g soft butter

FOR FRYING
1-2l vegetable oil

TO COVER
sugar 


Dissolve yeast in lukewarm milk. Add sugar, eggs, cardamom, salt, vanilla sugar and lemon zest. 

Gradually add the flour to the dough, kneading constantly, and finally add the soft butter. Let the dough rise under a cloth until doubled in size. 

Divide the dough in pieces using flour. Roll the pieces into balls and let them rise one more time under a cloth. 



Heat up the oil in a kettle with a thick bottom. You know the oil is at the right temperature when dropping a small piece of dough it becomes nice and brown in one minute. If the oil is too cold the dough sinks and if the oil is too hot it forms smoke while frying. 

Using your fingers make a hole to each dough ball and place them in oil, few at a time. Fry the doughnuts 1-3 minutes per side.



Place the fried doughnuts on a paper towel to drain the excess oil. Roll the drained doughnuts in sugar while still warm.




You Might Also Like

0 kommenttia

Popular Posts

Like Me on Facebook

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *