Britakakku
keskiviikkona, helmikuuta 24, 2016
Tämä ihana jälkkäri vetää vertoja pavlovalle. Parasta on toisiaan ihanasti täydentävät tekstuurit; pehmeä kakkupohja, rapea marenki, samettinen täyte..
Britakakku (10-12 hengelle)
Pohja:
125g pehmeää voita
1dl sokeria
2 munankeltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
1,5dl jauhoja
2rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1dl maitoa
Vatkaa voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa voiseokseen. Levitä tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Marenki:
2 valkuaista
1,5dl sokeria
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisäile sokeria vähitellen, edelleen vatkaten, kunnes marenki on kiiltävää. Levitä kakkupohjan päälle ja paista 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa kahtia.
Täyte:
2dl kuohukermaa
200g vaniljatuorejuustoa
1pss Wiener Nougat Crushia
5dl vadelmia
Vatkaa kerma. Lisää notkistettu tuorejuusto ja crush. Levitä vaahto toisen kakkupuolikkaan päälle, lisää päälle vadelmat ja nosta toinen kakkupuolikas kanneksi päälle. Siivilöi vähän tomusokeria päälle koristeeksi.
This definitely rivals with pavlova. The best part about this dessert is all the different textures beautifully complementing each other; soft cake, crunchy meringue, silky filling...
Brita cake (10-12 servings)
Cake:
125g soft butter
1dl sugar
2 egg yolks (save the egg whites for the merengue)
1,5dl flour
2tbsp cocoa
2tsp baking powder
1dl milk
Beat the butter and sugar. Add the egg yolks beating constantly. Mix together the dry ingredients and add them to the dough alternately with the milk. Spread the dough evenly on a baking sheet covered with parchment paper.
Merengue:
2 egg whites
1,5dl sugar
Beat egg whites until stiff peaks form. Then continue beating and gradually add the sugar until the merengue is shiny. Spread the meringue cream on top of the cake dough and bake in 175C (350F) oven for 20 minutes. Let the cake cool and cut it in two equal pieces.
Filling:
2dl double cream
200g vanilla cream cheese
1 bag of Wiener Nougat Crush
5dl raspberries
Whisk the cream. Add the cream cheese and Wiener Nougat Crush. Pour cream mixture on one of the cake bases. Arrange raspberries on top of the filling and cover with the remaining piece of cake. Garnish with some sifted icing sugar.
Britakakku (10-12 hengelle)
Pohja:
125g pehmeää voita
1dl sokeria
2 munankeltuaista (säästä valkuaiset marenkiin)
1,5dl jauhoja
2rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1dl maitoa
Vatkaa voi ja sokeri. Lisää keltuaiset vatkaten. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa voiseokseen. Levitä tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille.
Marenki:
2 valkuaista
1,5dl sokeria
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisäile sokeria vähitellen, edelleen vatkaten, kunnes marenki on kiiltävää. Levitä kakkupohjan päälle ja paista 175 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa kahtia.
Täyte:
2dl kuohukermaa
200g vaniljatuorejuustoa
1pss Wiener Nougat Crushia
5dl vadelmia
Vatkaa kerma. Lisää notkistettu tuorejuusto ja crush. Levitä vaahto toisen kakkupuolikkaan päälle, lisää päälle vadelmat ja nosta toinen kakkupuolikas kanneksi päälle. Siivilöi vähän tomusokeria päälle koristeeksi.
This definitely rivals with pavlova. The best part about this dessert is all the different textures beautifully complementing each other; soft cake, crunchy meringue, silky filling...
Brita cake (10-12 servings)
Cake:
125g soft butter
1dl sugar
2 egg yolks (save the egg whites for the merengue)
1,5dl flour
2tbsp cocoa
2tsp baking powder
1dl milk
Beat the butter and sugar. Add the egg yolks beating constantly. Mix together the dry ingredients and add them to the dough alternately with the milk. Spread the dough evenly on a baking sheet covered with parchment paper.
Merengue:
2 egg whites
1,5dl sugar
Beat egg whites until stiff peaks form. Then continue beating and gradually add the sugar until the merengue is shiny. Spread the meringue cream on top of the cake dough and bake in 175C (350F) oven for 20 minutes. Let the cake cool and cut it in two equal pieces.
Filling:
2dl double cream
200g vanilla cream cheese
1 bag of Wiener Nougat Crush
5dl raspberries
Whisk the cream. Add the cream cheese and Wiener Nougat Crush. Pour cream mixture on one of the cake bases. Arrange raspberries on top of the filling and cover with the remaining piece of cake. Garnish with some sifted icing sugar.
0 kommenttia