Biryani

lauantaina, maaliskuuta 04, 2017

Biryani. Se on ei sen enempää eikä vähempää kuin mieheni lempiruoka ja sijoittuu mullakin heittämällä top5. Biryani on etelä-aasialainen ruokalaji, joka koostuu mausteista, basmatiriisistä ja lihasta, kalasta, kanasta tai vihanneksista. Tähän ruokalajiin meidät on tutustuttanut lankoni Adrian, jonka juuret ovat Intiassa. Sain reseptin haltuuni jo vuonna 2011, mutta sain aikaiseksi tehdä sitä ensimmäistä kertaa vasta viime vuonna. Jotenkin olin kuvitellut sen olevan paljon monimutkaisempaa, kuin mitä se sitten todellisuudessa olikaan.



Biryanin valmistamiseen menee jonkin verran aikaa, mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan arvoista. Ei sitä makuyhdistelmää oikein voi selittää, se pitää itse kokea:)

Biryani (6-8 annosta)

500g broilerin rintafileitä
500g basmatiriisiä
500g sipulia (kuorimisen jälkeen)
500g tomaattia
6 valkosipulinkynttä
n. 6cm pala inkivääriä
2 vihreää chiliä
2 kanelitankoa
6 neilikansiementä
6 kaardemummansiementä
2 laakerinlehteä
suolaa
vettä
rypsiöljyä
1 ruukku tuoretta minttua

Raita:
1kg maustamatonta jogurttia
1 kurkku
4 tomaattia
1 punasipuli
paprikajauhetta

Huuhtele riisi lävikössä ja jätä kuivumaan. Paloittele kanat suupalan kokoisiksi.



Soseuta monitoimikoneessa puolet sipuleista, tomaateista, valkosipulinkynsistä, inkivääreistä ja chileistä. Lisää 0,5tl suolaa. Soseen määrän mukaan mittaa vesi ja öljy (molempia n. 1/3 soseen määrästä, eli rautalangasta väännettynä, jos sosetta on 600ml, mittaa sekä vettä että öljyä molempia 200ml).

Pilko loput tomaatit, sipulit ja chilit ja hienonna inkivääri ja valkosipuli. Ota mausteet valmiiksi esille.



Kuumenna äsken mittaamasi öljy pannulla. Ruskista sipuleita, kunnes ovat läpikuultavia. Lisää joukkoon valkosipuli ja inkivääri. Parin minuutin päästä lisää mausteet (chili, neilikka, kaardemumma, kanelitangot ja laakerinlehdet).



Lisää lopuksi tomaatit ja mausta reilusti suolalla. Tämä on ehkä haastavin osuus koko ruoanlaitossa. Suolaa pitää laittaa niin reilusti, että se riittää maustamaan sekä riisin että kanat. Hyvä sääntö on laittaa mielestään suht reilusti suolaa ja sitten laittaa vielä sama määrä toistamiseen. Sopivan määrän oppii vaan kokeilemalla, mutta ei kannata pelästyä miten reilusti suolaa joutuu laittamaan.



Lisää kananpalat seokseen ja paista sen aikaa, että pinta kypsyy. Nosta kananpalat sivuun ja jätä seos hautumaan (vähennä reilusti lämpöä). Jos seos on tosi paksua, lisää vähän vettä.

Lisää alussa soseutettu seos kattilaan ja kiehauta. Lisää joukkoon kananpalat ja paista, kunnes kanat ovat melkein kypsiä. Nosta kanat jälleen sivuun (esim. reikäkauhaa apuna käyttäen). Lisää soseen joukkoon mitattu vesi ja kiehauta. Kaada joukkoon riisi ja katso kellosta tasan 7 minuuttia. Sekoita riisiä koko ajan, ja lisää vettä sitä mukaan kun vesi imee riisiä. Seoksen pitäisi olla koko ajan helposti sekoitettavaa. Olen itse lisäillyt vettä n. 5-7dl. Kun 7min on kulunut, ota kattila heti pois liedeltä. Seoksessa saa olla reilusti nestettä edelleen.

Kaada kattilaan riisin joukkoon kanat ja hautumassa ollut seos pannulta. Sekoita hyvin ja kaada kannelliseen uunipataan (vetoisuus n. 3l). Asettele päälle mintunoksat, peitä kannella ja laita 180-asteiseen uuniin.



Paista ensin 20 minuuttia, ota sitten mintunlehdet pois ja sekoita biryania. Laita sitten mintunoksat ja kansi takaisin ja paista vielä 15-20 minuuttia, riippuen kananpalojen kypsyydestä. Ota pata uunista ja heitä mintunoksat pois.



Tee raita. Kuori ja paloittele kurkku, sipuli ja tomaatit. Kaada päälle maistamaton jogurtti ja sekoita. Ripottele päälle paprikajauhetta.


Biryani. It's no less than my husband's favourite dish. And takes a place in my top 5 as well. Biryani is a South-Asian dish that consists of spices, basmati rice and meat, fish, chicken or vegetables. Adrian, my brother in law who has his roots in India, has introduced this amazing dish to us. I actually got the recipe from him already in 2011 but it wasn't until last year that I got myself to actually do it myself. I somehow thought it was much more complicated to make than it actually was. Anyway, today my husband is a happy man. 



It takes a while to prepare biryani, but the taste is worth it. It's actually quite hard to describe it, you definitely have to experience it yourself. 

Biryani (6-8 servings)

500g chicken breast fillets
500g basmati rice
500g onion (after peeling)
500g tomatoes
6 garlic cloves 
6cm piece of ginger
2 green chilis
2 cinnamon sticks
6 clove seeds
6 cardamom seeds
2 bay leaves
salt
water
vegetable oil
bunch of fresh mint

Raita:
1kg plain yogurt 
1 cucumber
4 tomatoes
1 red onion
paprika powder

Wash the rice in a sieve and leave to dry. Dice the chicken breast fillets. 

In a food processor, puree half of the onions, tomatoes, garlic cloves, ginger and chili. Add 0,5tsp salt. Measure the amount of the puree. Depending on the amount of the puree, measure water and oil (both you'll need 1/3 of the amount of the puree, so let's say you have 600ml of puree, you'll need 200ml of oil and 200ml of water). 



Chop the remaining tomatoes, onions and chilis. Puree the remaining garlic cloves and grate the ginger. Get all the spices ready. Pour all the oil you just measured into a pan. Fry the onions in the oil on medium heat until fragrant. Add the garlic and ginger. After few minutes add the spices (chili, cloves, cardamom, cinnamon sticks and bay leaves). Finally add the tomatoes and season generously with salt. This is probably the hardest part. You have to put enough salt to season the entire dish. My advice is to add a good amount of salt (something you would normally put into a dish) and then double it. You'll get to know the right amount only by doing it several times. Or then you might be lucky and get it right the first time and I'll hate you forever:) Just kidding, good luck with the salt! 



Add the diced chicken into the sauce and cook until sealed. Remove the chicken pieces from the sauce and set aside. Lower the heat and let the sauce simmer. If it gets too thick, add some water.

Add the pureed liquid (that you made right in the beginning) into a pot and bring to a boil. Add the chicken pieces in and cook until they are almost cooked through. Remove the chicken pieces again and set aside. 

Add all the measured water into the pot with the puree and bring to a boil. As soon as it boils add the rice. And here comes the other critical part. Set a timer to 7 minutes and keep stirring the rice constantly. Keep adding water to keep it liquid enough to stir reasonably easy. I usually add 5-7dl of water total (in addition to the water we measured in the beginning). After 7 minutes remove the pot from the stove. It should still be quite liquid. 

Combine everything and mix well. Pour into an oven safe dish (with a lid). Put all the mint leaves on top of the dish and cover with the lid. Cook in 180C oven for 20 minutes. Take off the mint leaves, stir it all up and aerate the biryani. Put the mint leaves back, cover and cook for another 15-20 minutes, depending how cooked the chicken is. Take the dish out of the oven and toss the mint leaves. 





Prepare the raita. Peel and chop the cucumber, onion and tomatoes. Add the yogurt and mix. Add some paprika on top. ENJOY! Oh man I got so hungry just writing this, I need to make this soon.. 





You Might Also Like

0 kommenttia

Popular Posts

Like Me on Facebook

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *