Perunaleivokset

lauantaina, helmikuuta 04, 2017

Perunaleivoksella on melko erityinen asema meidän perheessä, lapsuudenperheessä siis. Meidän kotipaikkakunnalla oli ja on edelleen leipomo, josta saa aivan erinomaisia perunaleivoksia. Se oli jokaisen synttäriaamun vakiotarjoilu, kylmän maitolasin kanssa tietty. Se oli myös oiva lohduke silloin, jos sattui sairastamaan. Tai oli muuten vaan huono päivä.



Mun historiassa on pieni pätkä konditoriatyöskentelyä tässä nimenomaisessa leipomossa ja pääsin jopa itse tekemään näitä tummia syntipalleroita. Perunaa ei näihin leivoksiin nimestään huolimatta tule, vaan massa syntyy muiden leivosten jämistä, kuten kanttipaloista. Jämämassaan lisätään kaakaota, vadelmahilloa ja rommiesanssia, joka antaa leivokselle sen ihanan maun. Lopuksi koko mahtava pallero kuorrutetaan sulalla suklaalla. Mitä parempaa elämällä voisi olla tarjota?

Tämä kotiversio ei tietenkään korvaa oikeaa ja alkuperäistä, mutta on silti erittäin herkullista ja suhteellisen helppo valmistaa.

Perunaleivokset (20 pientä leivosta)

2 munaa
1dl sokeria
0,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja

100g voita
125g tummaa suklaata
1dl tomusokeria
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
0,5dl vadelmahilloa
1rkl rommiesanssia

125g tummaa suklaata
suklaaströsseliä

Valmista kääretorttupohja vatkaamalla huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon jauhot ja sekoita varovasti. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille (huom. tästä ei tule kokonaista pellillistä) ja paista 225C 5-6 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy leivinpaperin päälle jäähtymään.



Sulata voi ja suklaa. Hienonna kääretorttupohja monitoimikoneessa ja lisää joukkoon voi-suklaaseos. Lisää tomusokeri, kaakaojauhe, hillo ja rommiesanssi ja pyöräytä koneella tasaiseksi massaksi. Laita jääkaappiin jähmettymään.



Pyörittele massasta palleroita ja laita pakkaseen siksi aikaa, kun sulatat lopun suklaan. Kuorruta pallerot suklaalla ja koristele nopeasti suklaaströsselillä. Säilytä leivokset kylmässä.

There was this one specific treat in my childhood (don't get me wrong, my childhood was filled with treats); the direct translation would be "potato cake". And not just any potato cake, but the one from our local bakery. Despite it's name the cake doesn't contain potato at all. It's a rich chocolate bomb that gives more meaning to your life. The cake is very much encouraged to be eaten with a cold glass of milk, obviously. 

I spent one summer working at this specific bakery and had the chance to actually make these beauties. One wouldn't guess that the bombs are actually made of the leftovers of other cakes. Add some cocoa, raspberry jam and rum essence, dip the bombs in melted chocolate and voila, the masterpiece is ready to be enjoyed. What could be better in life than a chocolaty (is that a word?) ball with chocolate icing covered in chocolate sprinkles?



This of course is not the original recipe, but it comes quite close. Best one I've tried. 

Choco bombs (20 small cakes)

2 eggs (at room temperature)
1dl sugar
0,5dl plain flour
0,5dl potato flour

100g butter
125g dark chocolate
1dl icing sugar
0,5dl cocoa powder
0,5dl raspberry jam
1tbsp rum essence

125g dark chocolate
chocolate sprinkles

Prepare the cake batter by whisking the eggs and sugar until foamy. Add the plain flour and potato flour into the batter through a sieve and mix carefully. Spread the batter on a baking tray covered with parchment paper (the batter won't be enough to cover the whole tray so don't even bother to try) and bake in 225C/435F oven for 5-6 minutes. Let the cake cool on a parchment paper.



Melt the butter and chocolate. Grind the cake in a food mixer. Add the butter, chocolate, icing sugar, cocoa, raspberry jam and rum essence and give it a good mix. Let the dough cool in the fridge. 



Shape the dough into little balls and let them stand in the freezer while you prepare the icing.

Melt the remaining chocolate and dip the balls in it and garnish with chocolate sprinkles (be fast or be dead.. or something, however the expression goes). Store the choco bombs in the fridge. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Popular Posts

Like Me on Facebook

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *