Laskiaispullat

lauantaina, tammikuuta 23, 2016

Mulla ja pullalla on pitkä historia. Vaikka kovasti pullasta tykkäänkin, niin se oli aikoinaan mun suurin vihollinen keittiössä. Pulla ei edelleenkään ole mun mielestä leivonnainen helpoimmasta päästä, mutta siinä oli jotain aivan ylitsepääsemättömän vaikeaa. Milloin taikina ei kohonnut, milloin meni liikaa jauhoja, milloin taikina oli ihan mahdotonta käsitellä, milloin olivat liian kauan uunissa, milloin pullista ei saanut millään pyöreitä.. Mun pullanpaistotaidottomuus olikin meidän perheessä ihan yleinen vitsi:)



Onneksi tässäkin asiassa harjoittelu on tuottanut tulosta! Pullan onnistuminen saattaa olla jostain korkeammasta voimasta kiinni, mutta tässä muutama nyrkkisääntö:

- kaikki ainekset huoneenlämpöisinä (paitsi tietty maito lämpimämpänä)
- käytä pehmeää VOITA, ei margariinia, ei sulatettua, ei juoksevaa
- pullat on hyvä siirtää pian uunista pois ottamisen jälkeen pois pelliltä jäähtymään, etteivät paistu pohjasta liikaa

Tämä on aivan täydellinen ja (jos pullasta nyt näin voi sanoa) pomminvarma pullaresepti. Pullista tulee niin pehmeitä, että ne voi helposti puristaa nyrkin sisään (kokeiltu on!). Tällä reseptillä teen tietenkin myös laskiaispullat, joihin eksyi tänään täytteeksi kerman lisäksi Nutellaa ja toisiin karviaishilloa.

Laskiaispullat (12kpl)

2,5dl lämmintä maitoa
25g hiivaa
1 muna
1dl sokeria
1tl kaardemummaa
0,5tl suolaa
9dl vehnäjauhoja
100g pehmeää voita

kananmunaa voiteluun
raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, kaardemumma ja suola. Vatkaa nesteen joukkoon pari desiä jauhoista ja alusta sitten loput käsin tai koneella. Vaivaa 10 minuuttia ja lisää lopuksi pehmeä voi. Anna kohota vedottomassa paikassa liinalla peitettynä 45min.



Tee taikinasta tanko ja jaa 12 osaan. Sarjassamme keittiövälineitä, joiden hankintaa lykkäsin turhan pitkään - jos et jo omista tämmöistä lastaa, hanki!



Pyörittele taikinapaloista palleroita, ja asettele pellille. Anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia.

Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pullia 225-asteisessa uunissa n. 11 minuuttia. Anna pullien jäähtyä hetki pellillä ja siirrä sitten pöydälle jäähtymään kokonaan. Leikkaa pullat puoliksi ja laita haluamasi täytteet.





Pulla is a very traditional Finnish dessert bread. Me and pulla have a long history behind us since it used to be my worst enemy in the kitchen. I still don't consider pulla as an easy dessert to make but for some reason it used to be irrationally hard for me. Sometimes the dough didn't rise or I added too much flour or the dough was too loose to handle or I would bake them for too long or they didn't turn out round enough.. The list goes on! It was a common joke in my family that I just couldn't bake proper pulla. 



Luckily hard work pays off. It might be that you need some higher powers to succeed in making pulla, but here's a few tips:

- all the ingredients should be at room-temperature
- use real butter, not margarine, and make sure it's soft, not melted nor liquid
- it's wise to remove pullas from the baking sheet after you've taken them out of the oven so they won't bake too long from the bottom

This is a perfect recipe for making pulla. They turn out so soft you can squeeze them into your fist (I've tried it, don't ask me why!). In Finland we have a tradition in February (laskiainen = shrove Tuesday?) that we eat pulla with jam (or almond paste) and whipped cream, it's called "laskiaispulla". Today I made some with gooseberry jam and some with Nutella. 

"Laskiaispullat" (makes 12)

2,5dl milk (lukewarm)
25g fresh yeast
1 egg
1dl sugar
1tsp cardamom
0,5tsp salt
9dl flour
100g soft butter

Dissolve yeast in lukewarm milk. Add egg, sugar, cardamom and salt. Whisk some of flour into the liquid and then knead rest of the flour in using your hand or mixer. Knead for 10 minutes and finally add the soft butter. Let the dough rise in warm place under a cloth for 45 minutes. 

Form the dough into a roll and cut in 12 pieces. Roll pieces into balls and place them on a baking sheet and let them rise for 20 minutes under a cloth. 





Brush the dough balls with egg and sprinkle some nib sugar on top. Bake in 225C (437F) oven for approximately 11 minutes. Let them cool for a minute and them remove from the baking sheet to cool completely. Cut them crosswise and add the fillings you want.  





You Might Also Like

2 kommenttia

Popular Posts

Like Me on Facebook

Yhteydenottolomake

Nimi

Sähköposti *

Ilmoitus *